Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om blodmånen den 21 januari 2019

  Allt du behöver veta om blodmånen den 21 januari 2019

  Årets största astronomiska händelse inträffar natten mellan den 20 och 21 januari. I alla fall för oss i Sverige. Då kommer månen att gå in i jorden skugga och vi i Sverige och Europa har turen att få se en total månförmörkelse. Månen blir rödfärgard under en total månförmörkelse eftersom jordens atmosfär släpper igenom det röda ljuset. Om jorden inte hade haft en atmosfär hade månen varit helt mörk istället.

  Det är egentligen tre händelser som inträffar samtidigt, fullmåne, total månförmörkelse och supermåne. Månen befinner sig lite närmare jorden än vanligt och månen upplevs vara större än vanligt. Samtidigt blir den färgad blodröd under den totla månförmörkelsen.

  För att se månförmörkelsen behöver du gå upp tidigt och blicka västerut. Det hela börjar när jordens skugga når månen kl. 03:36 och tar slut när månen går ner mellan 08:20 till 08:45 beroende på var i landet man befinner sig.

  HÅLLTIDER FÖR DEN TOTALA MÅNFÖRMÖRKELSEN 21 JANUARI 2019

  • Kl. 03:36 – Månen glider in i jordens halvskugga, penumbra
  • Kl. 04:33 – Delvis månförmörkelse startar
  • Kl. 05:41 – Totala månförmörkelsen startar
  • Kl. 06:12 – Mittpunkt för den totala månförmörkelsen
  • Kl. 06:43 – Totala månförmörkelsen slutar
  • Kl. 07:50 – Delvisa månförmörkelsen slutar
  • Kl. 08:48 – Månen glider ur jordens halvskugga, umbra. Ej synligt från Sverige då månen är under horisonten

  Tiderna gäller för Stockholm

  Vill man inte vara vaken hela natten räcker det att att titta ut mellan 05:41 och 06:44. Just då är månen som mest förmörkad och lyser i en vacker blodröd färg. Mittpunkten inträffar kl. 06:12.

  Det kommer vara möjligt att se månen i hela Sverige, så länge vädret tillåter. Bäst är det desto längre norrut du är i landet och något sämre sydost.

  The Griffith Observatory kommer att sända live under hela månförmörkelsen.

  Nästa chans att få se en lika fin superblodmåne från Sverige är inte förren 31 december 2028 så ta tillfället i akt och gå upp i tid på måndag.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *