Följ århundradets längsta månförmörkelse LIVE

Följ århundradets längsta månförmörkelse LIVE

En stor del av jorden får ta del av en väldigt speciell astronomisk händelse på fredagskvällen. Århundradets längsta totala månförmörkelse, även kallad blodmåne, inträffar!

  • En blodmåne eller en total månförmörkelse inträffar fredag den 27 juli, 2018.
  • Förmörkelsen varar i 1 timme och 43 minuter vilket gör den till den längsta månförmörkelsen på över 100 år.
  • Förmörkelsen kommer att vara synlig ifrån Europa och Sverige men syns bäst från sydligare breddgrader.
  • Nordamerika, inklusive USA, Kanada och Mexiko kommer inte att kunna se blodmånen.

Under kvällen glider jorden in framför solen och kastar en orange-röd skugga på fullmånen. Sett från månen kommer jorden att se ut som om den är omringad av en 25 000 mil rund ring av eld.

Även om en stor del av jorden kommer kunna bevittna denna händelse kommer ni som befinner er i USA, Kanada och Mexiko inte kunna ta del av blodmånen. Månen kommer där vara helt under horisonten och är därmed helt osynlig. För oss som befinner oss på platser där månförmörkelsen är synlig får vi hoppas på klart väder.

Ni kan längre ner på sidan, med hjälp av Virtual Telescope Project, följa månförmörkelsen LIVE. Sändningen börjar kl. 20:30 den 27 Juli, 2018.

Astronomen Gianluca Masi, som är en av personerna bakom Virtual Telescope Project:

”Vår direktsändning sker från en väldigt unik plats, Det romerska torget på Palatinen, där månförmörkelsen kommer att vara synliga precis ovanför det legendariska Colosseum och Konstantinbågen,”

Händelseförloppet

Månförmörkelsen inleds när månen precis går upp över horisonten. I Sverige sker det kl. 21:15 i Malmö och slutar när jordens skugga lämnar månen kl. 01:30. Förmörkelsen blir som bäst mellan klockan 21:30 och 23:14, med höjdpunkt klockan 22:22.

Från sydliga Sverige är det även möjligt att skåda Mars strax ovanför horisonten, nästan direkt under månen. Denna kombination är sällsynt så passa på att njuta så länge det går.

Nästa månförmörkelse inträffar 21 januari 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *