Fullmåne

FullmåneFullmåne är en av månens faser och inträffar när månen, sedd från jorden, är fullt belyst. Detta inträffar ungefär en gång per kalendermånad men för att vara exakt, vart 29,53 dag vilket ger oss 12 till 13 fullmånar att njuta av per år.

Läs också: Fullmånekalender för 2020

En vanlig fråga vi får är om tidpunkten för fullmåne skiljer sig beroende på var i världen du befinner dig. Svaret är kort och gott, nej. Det är fullmåne överallt samtidigt. Detta relaterar dock till att samtliga astronomiska händelser tidsbestäms i så kallad Universell Tid (UT) som är ett samlingsnamn för tidsskalor som baseras på jordens rotation. Fullmånen är just en astronomisk händelse där jorden, månen och solen behöver vara i en viss position för att den astronomiska händelsen, fullmåne, skall inträffa. Det innebär att i rymden inträffar fullmåne vid en specifik tidpunkt oavsett tidzon på jorden. Problematiken här uppstår att vi i regel inte följer Universell Tid utan följer den lokala tiden beroende på tidszonen vi befinner oss i vid tillfället.För att vara helt korrekt kan man säga att fullmånen inträffar överallt samtidigt enligt UT, men upplevs att den inträffar vid olika tidpunkter beroende på i vilken tidszon man befinner sig i. Tidpunkterna för fullmåne 2020 vi presenterar här på sidan hänvisar till tidszonen vi i Sverige befinner oss i.

Mänskligheten har i urminnes tider förknippat fullmånen med mystik och övernaturliga fenomen

Mänskligheten har i urminnes tider förknippat fullmånen med mystik och övernaturliga fenomen, till exempel monster och varulvar, men även utnyttjat den för skörd, jakt och fiske. Fiskar tenderar att nappa oftare vid nymåne och fullmåne än i andra månfaser. Dock tenderar fisken att nappa betydligt sämre när fullmånen är som fullast jämfört med dagarna före och efter fullmånen. Varför det är så har vi inget svar på, men fiskare över hela världen är överrens att fiskarna nappar betydligt bättre dagarna precis före och strax efter fullmåne än vad dem gör när fullmånen står som högst i skyn.

Skrock

Fullmånen är även en vanlig källa till skrock och vidskepelser där människor och vissa kulturer tror att fullmånen ger enskilda vardagliga händelser en övernaturlig effekt. En vidskepelse från Grekland säger att den som inte skålar med fullmånen åtminstone en gång under dess cykel inte heller förtjänar någon lycka. I en annan sägen som härstammar från Kroatien sägs det att om du häller rent vatten i en flaska som placeras i fullmånens ljus så kommer vattnet få kraft och ger skönhet till den som tvättar ansiktet med vattnet dagen efter. Det sägs även att fullmånens ljus kan rengöra och vitalisera ädelstenar och kristaller.

Populärkultur

Fullmånen är och har alltid varit en vanlig inspirationskälla för artister och fullmånen har blivit synonym med romantik och förälskelse. 1801 hade självaste Beethoven skrivit färdigt en av sina populäraste musikstycken som blivit känd som Moonlight Sonata och syftar på fullmånens romantiska ljus. Frank Sinatra har I sin låt “Full moon and Empty Arms” sjungit om fullmånens charm och likaså har våra Svenska artister Ted Gärdestad och Rickad Wolf sjungit för oss om månen och fullmånen i sina låtar "Jag vill ha en egen måne" och "Det sitter en pojke på månen".

Läs också: Allt om nymånen

Många mänskliga kulturer har dessutom namngivit fullmånen genom årets månader och flertalet indianstammar använde månfaserna och fullmånen för att hålla koll på årstiderna. De kanske mest kända namnen härstammar från Algonquin stammarna som bodde i New England området i nuvarande USA.
Kommentarer

 • Charlie
  Hej, jag vill uppleva den nu på torsdag infallande fullmånen, är den då ons-tors eller tors-fre natt? Tacksam för svar. Charlie
  HGRERTGHJ
  Under första kvarteret, i folkmun kallad halvmåne, kan vi från jorden se att hälften av månen har blivit upplyst. Månens uppgång är runt mitten av dagen och nedgången sker runt midnatt. I norra halvklotet på jorden, där vi befinner oss, är högra delen av månen synlig, medan på södra halvklotet är den vänstra delen synlig. Detta beror på att södra halvklotet befinner sig ”upp och ner” och därmed ser månen från motsatt håll från oss. Nära ekvatorn är månen istället liggande där den övre delen är ljus efter månuppgången, och den nedre delen är ljus innan månnedgången.
  Danne
  Jag drömmer fruktansvärda mardrömmar i samband med fullmåne. Riktiga skräckfilmer med mig själv i huvudrollen.. Inget skoj.. :'(
  Sagaliten
  Har hört att man pratar om att fullmånensfasen räknas som att den pågår under 2-3 dygn och du verkar kunna mycket om månen så tänkte fråga här vad du säger.
  Ingemar Nyqvist
  En enkel fråga som kanske inte får svar. Varför har jag svårt att sova vid fullmåne. Hört flera påstå detta. Mvh. Ingemar
  Moa
  Jag tycker den här sidan är bra
  lisabieber001
  jeg gjillr dena sidan för den är bra fkta
  lisabieber00
  hej din blogg eger tak

Lämna en kommentar

Fullmånens namn

Januari
Vargmåne
Februari
Snömåne
Mars
Kråkmåne
April
Äggmåne
Maj
Mjölkmåne
Juni
Honungsmåne
Juli
Hömåne
Augusti
Rödmåne
September
Skördemåne
Oktober
Jaktmåne
November
Frostmåne
December
Köldmåne