Fullmånen i Juli blir något utöver det vanliga

Fullmånen i juli blir något utöver det vanliga

Fullmånen i Juli blir något utöver det vanliga. Natten fredag till lördag, den 27-28 juli 2018, är det dags för juli månads fullmåne men även för en relativt sällsynt händelse, nämligen en central månförmörkelse där månen passerar rakt igenom mitten av jordens skugga.

Dessutom är det den längsta totala månförmörkelsen för hela 2000-talet! Månförmörkelsen varar i en hela 1 timme och 43 minuter. Som jämförelse varade den senaste totala månförmörkelsen, den 31 januari 2018, 1 timme och 16 minuter.

Som att detta inte vore nog, kommer månen även att vara vid sitt apogeum, den punkt i månens omloppsbana som ligger längst bort från jorden.

Månförmörkelsen kommer att kunna skådas i stora delar av Australien, Europa och Sydamerika, med den bästa utsikten över östra Afrika och Centralasien. Även vi i Sverige kommer kunna ta del av förmörkelsen som börjar på fredag den 27 juli, kl. 21:30 och slutar kl. 23:13.

Detta är den andra av tre förmörkelser i en fyraveckorsperiod från 13 juli till 11 augusti med 27 juli som en total förmörkelse av månen, och de två andra partiella solförmörkelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *