Ryssland planerar bemannad månfärd 2031

Månbas under konstruktion, baserad på ESA 3D-utskrifts konceptet.
Bild: ESA/Foster + Partners

jan 16, 2017
0 kommentarer

Ryssland har planer på att sätta en rymdstation i omloppsbana runt jorden för att år 2031 landa människor på månen. Lyckas man med detta blir man den andra nationen i världen som har haft människor på en annan himlakropp än Jorden.

Ryssland har planer på att landa och skicka kosmonauter till månen år 2031. Lyckas dem med detta blir Ryssland den andra nationen i världen som har landat människor på månen efter USA.

Detta enligt Vladimir Solntsev, VD för ryska raketkonstruktören Energia, som redogjorde för planerna till den ryska nyhetsbyrån TASS.

Planerna involverar en rysk rymdstation i omloppsbana kring månen och eventuellt även en månbas. Man håller på och utvecklar en bemannad rymdfarkost som preliminärt fått namnet ”Federation”.

Enligt Solntsev involverar tidsplanen för den ryska månlandningen en trio bemannade månfärder under andra halvan av 2020-talet. Först en rundflygning år 2027, följt av obemannade landningar 2028 och 2029.

Ryssland kan eventuellt få hjälp att genomföra projektet från Europeiska rymdorganisationen, ESA, och även amerikanska NASA. De tre parterna har redan idag ett omfattande samarbete kring den internationella rymdstationen ISS som befinner sig i omlopp runt jorden.

ISS planeras att hållas i drift fram till 2024 och även här har Ryssland visat intresse att fortsätta rymdprojektet och förlänga driften av ISS fram till 2028 så länge stationen fortfarande har full funktionalitet. Alternativt kan man ta de ryska delarna av ISS och återanvända dem i byggandet av en ny, hel rysk, rymdstation.Kommentarer

  • Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar