Nymåne

NymåneNymåne är det ögonblick då solen, jorden och månen är i linje med varandra, vilket innebär att solen och jorden är på motsatta sidor av månen. Nymåne kan vanligtvis inte ses från jorden då endast den mörka sidan av månen är vänd mot jorden och den ljusa är vänd ifrån jorden. I enstaka fall, när månen är placerad direkt linje mellan jorden och solen, och jorden går in i månens skugga sker en så kallad solförmörkelse. På de allra flesta platserna på jorden, kommer endast en bråkdel av solen döljas i en så kallad partiell solförmörkelse. Platser som befinner sig i centrum av månskuggan har möjlighet att uppleva en total solförmörkelse. Det är där månen helt skymmer solen, eller en ringförmörkelse, där den skenbara storleken av månen är mindre än solen.

Missa inte: Nymånekalender för 2020


I dagligt tal och bruk brukar vi dock referera nymåne till den första synliga månskäran av månen efter starten av en ny måncykel. Skäran blir synlig över den västra horisonten en väldigt kort stund mellan solnedgången och månnedgången. Detta gör att utseendet och tiden för nymåne skiljer sig beroende på var betraktaren befinner sig på jorden. Den korrekta och astronomiska nymånen sker per definition vid den exakta tidpunkt då månen är osynlig från jorden. Det är precis det ögonblick då jorden och solen befinner sig på exakt var sin sida om månen. Detta ögonblick är unikt och universellt, det påverkas inte av varken plats eller tid.


Flera religioner använder kalendrar som är baserade på måncyklar. Dessa kalendrar brukar i regel använda nymåne med referens till den första synliga månskäran som en indikation och start på en ny månad. Detta gör att det är nästintill omöjligt att i förväg bestämma när den nya månaden startar då månskärans synlighet beror på var på jorden man befinner sig. Den kinesiska och muslimska kalendern är några exempel där nymånen med den synliga månskäran markerar starten i månaden. Detta kan ibland leda till problematik vid religiösa högtider där till exempel starten på den muslimska Ramadan aldrig är känd i förväg. Problematiken yttrar sig även vid dåligt väder och i Saudiarabien löser man det genom att helt enkelt skicka upp observatörer i flygplan för att kunna se och fastslå när nymåne och månskäran blir synlig.

Läs också: Allt om fullmånen
Kommentarer

 • Shams yassin
  Ska ni visa ny månen 11 november 2015??
  erik
  hej bra hämsida
  kim
  hej jag gillar denna sida
  hej hej

Lämna en kommentar