Sömnproblem vid fullmåne

Sömnproblem vid fullmåneVuxna och barn klagar ofta på dålig sömn och insomnia vid fullmåne och perioderna där omkring. Men kan vissa människors sömnproblem bli vanligare vid fullmåne eller är det en ren myt?

Ser vi till statusuppdateringar på sociala medier är trenden tydlig, vid fullmåne är det en tydlig ökning av antalet inlägg om sömnproblem. Det skrivs om att det är svårt att somna, mardrömmar, korta sömnperioder, barn som skriker och inte sover och så håller det på. En sak är tydlig, det är inte ett enskilt isolerat problem, snarare ganska spritt.

Mycket forskning har gjorts, många frågor har ställts men tyvärr finns det inte några tydliga svar.

Vad är en fullmåne?

Fullmåne är en av månens faser som inträffar när månen är på motsatt sida av jorden från solen. Fullmånar är även traditionellt sett förknippade med temporär sömnlöshet, sinnessjukdom och olika "magiska fenomen". Ett av de vanligare fenomenen är där en människa förvandlas till en varulv, ett vargliknande monster, vid fullmåne.

Ungefär hälften av deltagarna hade någon form av sömnproblem men ingen av deltagarna visste att forskningen skulle studera effekten av månen.

Sömn och Månen

Österrikiska forskare från sällskapet "Sleep Medicine and Sleep Research" har studerat sömnmönstret hos 391 personer från olika europeiska länder. Ungefär hälften av deltagarna hade någon form av sömnproblem men ingen av deltagarna visste att forskningen skulle studera effekten av månen.

Varje morgon när deltagarna vaknade fick de skriva i en dagbok en utvärdering av nattens sömn, bland annat sömnkvalitet och hur länge de sov. Deltagarna var även utrustade med rörelsedetektorer så att forskarna självständigt kunde mäta om deras sömn var rofylld eller rörlig.

Det visade sig att 8% av deltagarna hade ökade sömnproblem vid fullmåne, men hela 25% av deltagarna rapporterade att dem vid just fullmåne tvärtom hade sovit bättre än vanligt.

En annan något ovanlig teori kring sömnproblem vid fullmåne baseras på månens påverkan på flödet av vätskor likt den som uppstår vid ebb och flod. Teorin säger att vuxna och barns sömnproblem beror på förskjutningar av vätskor i människokroppen som består av mer än två tredjedelar vatten. Forskare tenderar dock till att avvisa denna teori och säger att gravitationsförskjutningarna på den mänskliga kroppen som uppstår vid fullmåne är ungefär lika stark som en mygga landar på ens huvud, alltså obefintlig.

En del forskare avfärdar dålig sömn vid fullmåne helt och hållet och menar på att det är en ren och skär myt. Anledningen är den att månens påverkan av tidvatten inte enbart förekommer vid fullmåne men också vid nymåne när månen är mellan jorden och solen och vi inte kan se månen. Den kombinerade gravitationella effekten av solen och månen är lika stor på jorden vid fullmåne eller nymåne.

Nyligen publicerade TIME Magazine en artikel som lyfter fram fenomenet med sömnproblem vid fullmåne.

Det finns som sagt många teorier och forskning kring sömnproblem vid fullmåne men inget klart svar. Oavsett om du eller ditt barn lider av dålig sömn vid fullmåne så kan du med säkerhet veta att du inte lider ensam.
Kommentarer

 • Karin Nilsson
  Hur länge håller fullmånen i sig, någon som vet?
  Karin Nilsson
  Kära "oroad medborgare", vad är en "fårstånds vetare" för något?
  Oroad medborgare
  Kära annsofie. Som legitimerad fårstånds vetare så råder vi här på det kolektiva internet, att för bästa resultat kontakta närmaste sjukvård
  Sirpa Willman
  Hej.
  Jag har problem med sömnen,irritation,ångest samt samlar vätska i kroppen vid fullmåne.
  Ellinor Livh
  Jag har stora sömnproblem i vanliga fall men just under fullmåne sover jag super. Det är märkligt hur månen kan påvärka oss på så många olika sätt.
  AnnSofi
  Nymåne = hjärtklappning! Den 26:e är det dags igen, men jag har "förkänningar" redan nu.
  AnnSofi
  Klockan är 05.18. Då är denna fullmånenatt snart över ... Inte en blund varken igår eller på hela denna natt! Har månen tagit över mitt liv? Måste ju få sova ...
  AnnSofi
  Då var det över för den här gången! Det har varit lugnare, mindre hjärtklappning och ganska bra sömn. Är fullmånen "lugnare" så här på vårkanten? Någon som vet?
  AnnSofi
  Fullmåne den 11 mars! Då är det bara att förbereda sig ...
  AnnSofi
  Har undrat under dagen varför jag har sådan hjärtklappning! Insåg att det är ju nymåne! Skönt att läsa att det är fler som känner av detta ...
  Malin
  Har inte direkt upplevt insomnings besvär under fullmåne,utan får istället fruktansvärda mardrömmar med svår ångest samt svårt att väcka mig själv ur skräck drömmen :-( drömde så hemskt natten till idag att jag var tvungen att kolla om det var fullmåne å mkt riktigt så slår det aldrig fel. Hade i natt fasansfullt nog en mardröm i en annan mardröm så fick tvångs väcka mig själv i panik två ggr :-/ hoppas sova gott i natt fast man e lite skraj.
  Ewa Hagel
  Blir otroligt påverkad av full och nymåne. Är migräniker och har i alla mina år fått hemska migränanfall vid dessa tider. Ofta en sömnlös natt innan, men blir bättre när månen är "klar" ! De som inga förändringar har förstår ju inte hur påverkad man kan bli eller vill inte kännas vid att det beror på månens faser.
  bygden
  Jag sover mycket dåligt 2 dagar före fullmåne, blir värre med åren. Det kryper i kroppen jag får ingen ro. Har ingen koll på månkalendern brukar kolla på morgonen,det brukar stämma nästa alltid. Med åren tycker jag att det känns på ny måne, men inte lika starkt.
  Rosita
  Har ett h-e att sova pga rest less legs vid ny-och fullmåne
  AnnSofi Nilsson
  Ja, då var det dags igen ... fullmåne på gång! Då är det bara att bita ihop. Sömnlöshet och ångest. Detta fenomen upplevde jag aldrig som barn eller tonåring. Någon som vet om "det blir värre med åren"?
  Hen
  Om månen påverkar anatomin hos människor så är det intressant att förstå varför den påverkar på samma sätt vid både nymåne och fullmåne. Det som förändras i kroppen vid fullmåne borde förändras i andra riktningen vid nymåne. Det finns en anledning till att flera anatomiska saker har en cykel, flera med mer eller mindre en månadscykel. Det känns mer troligt att det är något som ligger i anatomin från evolutionen snarare än att månen i sig påverkar från dag till dag.
  AnnSofi Nilsson
  Denna vecka har varit hemsk! Värre än på länge! Hjärtklappning, ångest, ingen sömn alls. Är "höstmånen" starkare och mer intensiv? Är det någon som känner som jag?
  Johannes
  Ta det bara lugnt AnnSofie! andas djupt och tänk på något neutralt!
  AnnSofi Nilsson
  Jag är orolig och har kraftig hjärtklappning och sömnbroblem innan fullmåne! När den väl är fullt utvecklad infinner sig lugnet ...
  Märkligt fenomen!
  Jajja
  Jag sover sällan en hel natt natten före fullmåne. Fullkomligt slutkörd, detta gäller även när jag jobbat natt och ska sova dagtid, vilket är lustigt.Igår kväll på vägen hem tyckte jag månen såg full ut och reagerade över att jag sov gott natten innan. Blev glad över detta. Så i natt sov jag noll igen, kollade kalendern och ja, så klart det är komma de natt som är fullmåne.Har oxå erfarenheter av att det föds fler barn under fullmåne. Ni kan tänka er att det var fullt ös under supermånen för ett år sedan :-)
  Jojje
  Alla är nog påverkade i någon mån...
  Ronnie
  Jag tror att vissa människor blir påverkade av månens cykel, min fru är påvenad och även jag i viss mån. Men kan man inte sova så finns det ju tid för annat, så att säga ;)
  Ailo Dorra
  Allt jag säger är, fullmåne...
  Arne
  Kollade lite efter när det var fullmåne, för jag har inte sovit mer än 2½ timme inatt, men det visar sig varit nymåne :)
  Debora
  Ja, den tiden på månaden igen då! Här ligger man fortfarande och kan inte sova vid fullmåne, och jag som aldrig har problem med att sova annars.
  Anki
  Fast man kan ju inte säga att det har med ljuset att göra..då skulle man ju knappt sova i juni alls!!! Ljusa nätter här i norr. Nej, nog inverkar månen på nåt sätt
  Suss
  Trött och sömnig ända tills jag lagt mig, återigen full måne... Pust, en ny vakennatt väntar...
  Emmzan
  Kan inte säga annat än att jag själv har sen ca. 6 års ålder haft grova sömnproblem/insomnia under fullmånen. Och sen 20 års ålder har det blivit utökat med natten innan och natten efter fullmånen också. Jag är i princip sömnlös dem tre dygnen.
  Henny
  Kan inte lite av det bero på ljuset? Minns inte riktigt nu, men bildas det inte mindre melatonin om det är ljust? Då tycker jag att det är ganska logiskt om man upplever att man sover sämre vid fullmåne. Jag har dock aldrig märkt någon skillnad.
  Anki
  Jaha, så ligger en här och läser. Trots att jag la mig för flera timmar sedan. Nymåne idag.
  Alva
  Senaste fullmånen, ja då sov jag inte bra!Är det av en slump?
  Angelica
  Varje gång det är fullmåne eller nymåne har jag svårt att sova. Har själv aldrig tänkt på det förrän en arbetskollega sa det till mig: 'Du sover säkert dåligt för det är fullmåne'.
  'Va, tänkte jag'. Men varje gång jag sovit dåligt efter hon sa det så har jag kollat och dom gångerna har det varit fullmåne eller nymåne. Inatt har jag i princip inte somnat alls, kollade precis och ja...det är nymåne nu.
  Sonia
  Ja, det minns jag från BB att de hade satt ut gula nålar för när det var fullmåne!
  Madeleine Åström
  På BB, Nyköping, sätter de nålar på en anslagstavla för att markera en nyfödd bebis. Blå för pojke och röd för flicka ;) Då det satt fler nålar under vissa perioder, undrade jag varför? Svar: Det beror på fullmånen. Jag: Aha, blev det fler barn gjorda just under den tid det var fullmåne? Svar: Nej, det var bara så att flest barn föddes just då, även om de hade nedkomst planerad på andra datum som låg före och efter fullmånen. Inget vetenskapligt, men intressant ändå!
  Katja Lindblom
  Angående fullmånens inverkan på människan, vilken involverar Cajohens studier kan ni finna en del svar i min artikel från novembernumret av PopulärAstronomi.
  Inga Olsen
  25 juli 2013 kl 18:30 , uppdaterad: 25 juli 2013 kl 23:32
  Många klagar på att de snurrar runt i sängen, oförmögna att komma till ro de nätter fullmånen lyser. Ett schweiziskt forskarlag, under ledning av professor Christian Cajochen vid universitetet i Basel, kom av en händelse att tänka på detta på en bar en kväll när det var fullmåne och bestämde sig för att undersöka data från en tidigare sömnstudie. När de jämförde resultaten mot måncykeln kunde de slå fast att det fanns belägg för klagomålen. Det banbrytande resultatet redovisas i tidskriften Current Biology.

  De 33 försökspersonerna - fullt friska i olika åldrar - hade fått krypa till sängs i laboratoriemiljö och hade alltså inte nåtts av eventuellt månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid och under månens alla faser.

  Det visade sig att runt fullmåne tog det försökspersonerna fem minuter längre att somna in och de sov totalt 20 minuter mindre. Även sömnens kvalitet påverkades: Den hjärnaktivitet som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Dessutom sjönk halten av sömnhormonet melatonin.
  Jörgen Städje
  Det är tråkigt när en pseudovetenskaplig teori tas som så verklig av massorna att de tror att deras sömnproblem beror på Månen. Jag frågade en gång en nattskötare vid ett psyksjukhus i Bergen i Norge om sanningen, nämligen rakt på: "Blir patienterna oroligare vid fullmåne? Sover de sämre? Ylar de på nätterna? Jämfört med andra dagar. Du sitter ju och tittar på bevakningsskärmar varenda natt så du borde väl veta.

  Svaret var. "Nej, det är ingen skillnad."
  Ann-Mari Sjöberg
  I natt har jag överhuvudtaget inte sovit. Brukat nästan alltid känna av fullmåne dygnet före, likaså nymåne, men inte lika häftigt.
  Har i natt druckit mjölk kl 3, ätit gröt o mjölk kl 5 och slutligen kaffe kl 6:30. Alla dessa saker brukar få mig att somna annars!!!

Lämna en kommentar


Nära dig

Tider för månens upp- och nergång vid en stad nära dig.

Stockholm
14:24
02:52
Göteborg
14:50
03:17
Malmö
14:48
03:11
Uppsala
14:25
02:54
Västerås
14:29
02:59
Örebro
14:35
03:04
Linköping
14:35
03:02
Helsingborg
14:49
03:13
Jönköping
14:41
03:08
Norrköping
14:32
02:59