Sömnproblem vid fullmåne

Sömn & SömnproblemVuxna och barn klagar ofta på dålig sömn och insomnia vid fullmåne och perioderna där omkring. Men kan vissa människors sömnproblem bli vanligare vid fullmåne eller är det en ren myt?

Ser vi till statusuppdateringar på sociala medier är trenden tydlig, vid fullmåne är det en tydlig ökning av antalet inlägg om sömnproblem. Det skrivs om att det är svårt att somna, mardrömmar, korta sömnperioder, barn som skriker och inte sover och så håller det på. En sak är tydlig, det är inte ett enskilt isolerat problem, snarare ganska spritt.

Mycket forskning har gjorts, många frågor har ställts men tyvärr finns det inte några tydliga svar.

Vad är en fullmåne?

Fullmåne är en av månens faser som inträffar när månen är på motsatt sida av jorden från solen. Fullmånar är även traditionellt sett förknippade med temporär sömnlöshet, sinnessjukdom och olika "magiska fenomen". Ett av de vanligare fenomenen är där en människa förvandlas till en varulv, ett vargliknande monster, vid fullmåne.

Ungefär hälften av deltagarna hade någon form av sömnproblem men ingen av deltagarna visste att forskningen skulle studera effekten av månen.

Sömn och Månen

Österrikiska forskare från sällskapet "Sleep Medicine and Sleep Research" har studerat sömnmönstret hos 391 personer från olika europeiska länder. Ungefär hälften av deltagarna hade någon form av sömnproblem men ingen av deltagarna visste att forskningen skulle studera effekten av månen.

Varje morgon när deltagarna vaknade fick de skriva i en dagbok en utvärdering av nattens sömn, bland annat sömnkvalitet och hur länge de sov. Deltagarna var även utrustade med rörelsedetektorer så att forskarna självständigt kunde mäta om deras sömn var rofylld eller rörlig.

Det visade sig att 8% av deltagarna hade ökade sömnproblem vid fullmåne, men hela 25% av deltagarna rapporterade att dem vid just fullmåne tvärtom hade sovit bättre än vanligt.

En annan något ovanlig teori kring sömnproblem vid fullmåne baseras på månens påverkan på flödet av vätskor likt den som uppstår vid ebb och flod. Teorin säger att vuxna och barns sömnproblem beror på förskjutningar av vätskor i människokroppen som består av mer än två tredjedelar vatten. Forskare tenderar dock till att avvisa denna teori och säger att gravitationsförskjutningarna på den mänskliga kroppen som uppstår vid fullmåne är ungefär lika stark som en mygga landar på ens huvud, alltså obefintlig.

En del forskare avfärdar dålig sömn vid fullmåne helt och hållet och menar på att det är en ren och skär myt. Anledningen är den att månens påverkan av tidvatten inte enbart förekommer vid fullmåne men också vid nymåne när månen är mellan jorden och solen och vi inte kan se månen. Den kombinerade gravitationella effekten av solen och månen är lika stor på jorden vid fullmåne eller nymåne.

Nyligen publicerade TIME Magazine en artikel som lyfter fram fenomenet med sömnproblem vid fullmåne.

Det finns som sagt många teorier och forskning kring sömnproblem vid fullmåne men inget klart svar. Oavsett om du eller ditt barn lider av dålig sömn vid fullmåne så kan du med säkerhet veta att du inte lider ensam.
Kommentarer

  • Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar


Nära dig

Tider för månens upp- och nergång vid en stad nära dig.

Stockholm
14:24
02:52
Göteborg
14:50
03:17
Malmö
14:48
03:11
Uppsala
14:25
02:54
Västerås
14:29
02:59
Örebro
14:35
03:04
Linköping
14:35
03:02
Helsingborg
14:49
03:13
Jönköping
14:41
03:08
Norrköping
14:32
02:59