Hoppa till innehåll

Kina tar ett litet steg mot månen med lyckat rakettest

Ett statiskt eldtest av en Long March 10 först steg i Peking, den 14 juni 2024. Bild: CASC

NYHETEN I KORTHET
Kina har framgångsrikt testat den första etappen av sin nya supertunga raket Long March 10, som ska ta taikonauter till månen senast 2030.

Kina har genomfört ett framgångsrikt test av första etappen på sin nya supertunga raket, Long March 10. Detta markerar en viktig milstolpe i deras ambitiösa mål att landa taikonauter på månen innan år 2030.

Den kinesiska rymdorganisationen China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) har rapporterat en lyckad provskjutning av den första etappen av den nya supertunga raketen Long March 10. Raketen, som använder tre YF-100K-motorer drivna av fotogen och flytande syre, är avsedd att landa kinesiska astronauter, så kallade taikonauter, på månen.


Testet genomfördes av China Aerospace Science and Technology Corporation och anses vara en fullständig framgång. Ytterligare en provskjutning planeras inom kort för att testa olika driftlägen.

Kina har stora planer för sin rymdutforskning och siktar på att landa människor på månen senast 2030. Long March 10 spelar en central roll i denna plan, med två olika versioner av raketen planerade. Den kraftigare versionen ska kunna skicka 27 ton last till en omloppsbana nära månen.

Exteriör vy av Lanyue månlandaren. Bild: CNSA
Exteriör vy av Lanyue månlandaren. Bild: CNSA

Den planerade månfärden innebär att två Long March 10-raketer kommer att användas. En raket ska placera rymdfarkosten Mengzhou med taikonauter i omloppsbana runt månen, medan den andra ska skicka landningsmodulen Lanyue. Efter dockning ska två taikonauter landa på månens yta och stanna där i sex timmar innan de återvänder till omloppsbanan och sedan jorden.

Även om Kina inte har specificerat ett exakt datum för sin månfärd, är målet att det ska ske innan 2030. Samtidigt har NASAs Artemis III-projekt, som planerar att återföra människor till månen, preliminärt satts till 2026 men kan komma att skjutas upp.

spacenews.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *