Hoppa till innehåll

NASA visar upp spektakulär 3D-animation av Lunar Gateway

Rymdstationen Gateway. Bild: NASA

NYHETEN I KORTHET
NASA har släppt en imponerande 3D-animation av Lunar Gateway, en framtida rymdstation i omloppsbana runt månen. Denna rymdstation kommer att spela en central roll i Artemis-programmet, som siktar på att återvända människor till månen och etablera en långsiktig mänsklig närvaro.

NASA har nyligen släppt en fantastisk 3D-animation av Lunar Gateway, en ny rymdstation som kommer att underlätta framtida månfärder. Denna animation ger en detaljerad inblick i stationens framtida utseende och funktion.

NASA arbetar på att bygga Lunar Gateway, en rymdstation i omloppsbana runt månen, som en del av det ambitiösa Artemis-programmet. Stationen, vars konstruktion börjar 2028 under Artemis IV, kommer att bestå av moduler från olika internationella partnerländer och ha en dockningsstation för Orion-månfarkosten som ska transportera astronauter.

https://youtu.be/F1lAyt6Gyc4

Artemis-programmet markerar en historisk återkomst till månutforskning efter Apollo-eran och syftar till att landa ”den första kvinnan och nästa man” på månen år 2025. Programmet betonar hållbarhet och internationellt samarbete och inkluderar användning av avancerade teknologier som Space Launch System (SLS)-raketen och Orion-rymdfarkosten.

Lunar Gateway kommer att stödja olika vetenskapliga uppdrag och fungera som en utgångspunkt för framtida expeditioner till Mars. Den första bemannade uppdraget till Lunar Gateway är planerad till 2028, där internationella astronautteam kommer att utföra forskning och förbereda sig för uppdrag till månens sydpol.

Den nyligen släppta 3D-animationen från NASA visar Gateway i imponerande detalj, inklusive framstående framdrivnings- och kraftsystem. Solpanelerna, de kraftfullaste som någonsin flugit, kommer att driva stationens system och använda en jonmotor för att hålla rymdstationen i polär omloppsbana.

Kärnan i rymdstationen är Habitation and Logistics Outpost (HALO), som kontrollerar stationen och upprätthåller kommunikationslänkar med jorden och månens yta. HALO, utvecklad av den Europeiska rymdorganisationen (ESA), stödjer livsuppehållande system och vetenskaplig forskning.

ESA, med stöd av den japanska rymdorganisationen (JAXA), tillhandahåller också miljökontroll- och livsuppehållande system som är avgörande för besättningens överlevnad. Utöver detta inkluderar Gateway ett tankningssystem för att hålla framdrivningssystemet igång, samt luftslussar och vetenskapliga nyttolaster.

NASA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *