Hoppa till innehåll

Prover från månens baksida ”tjockare och klibbigare”

Tekniker tar bort proverna som samlats in på månens baksida från återkapseln av Chang'e 6 månuppdraget. Bild: CCTV

NYHETEN I KORTHET
Kinas Chang’e 6 har återfört 1 935,3 gram prover från månens baksida, vilket är de första sådana prover som någonsin hämtats. Proverna är tjockare och klibbigare än de från månens framsida och kommer att analyseras för att utöka vår kunskap om månen.

Kinas Chang’e 6-uppdrag har fört tillbaka 1 935,3 gram prover från månens baksida, vilket markerar första gången sådana prover har hämtats. Proverna, som är tjockare och klibbigare än tidigare insamlade, kommer att bidra till att utöka vår förståelse av månens historia och resurser.

Den kinesiska rymdmyndigheten, CNSA, har meddelat att 1 935,3 gram månprover har återförts till jorden av den obemannade Chang’e 6-sonden. Proverna överlämnades vid en ceremoni i Peking av Zhang Kejian, chef för CNSA, till Ding Chibiao, vice ordförande för Kinas vetenskapsakademi.

Proverna har nu transporterats till ett laboratorium i Peking där de ska förvaras och analyseras. Enligt CNSA har dessa prover, som är de första från månens baksida, ett unikt vetenskapligt värde och kommer att bidra till att utöka mänsklighetens kunskap om månen samt underlätta framtida utforskning och utnyttjande av månresurser.

Ge Ping, en av de seniora rymdtjänstemännen som övervakar Kinas månuppdrag, uppgav att proverna är tjockare och klibbigare än de som hämtats från månens framsida och innehåller några klumpar. ”Forskare vid Kinas vetenskapsakademi kommer att förbereda proverna för delning och analys, och vi förväntar oss att de första vetenskapliga resultaten kommer att leda till nya upptäckter,” sade Ge.

Chang’e 6-uppdraget, som startade den 3 maj från Wenchang Space Launch Center i Hainanprovinsen, har därmed markerat en historisk bedrift genom att återföra de första proverna från månens baksida. Uppdraget involverade en rad komplexa och utmanande steg innan landaren till slut kunde samla prover i South Pole-Aitken-bäckenet, en av de största kända nedslagskratrarna i solsystemet.

Tidigare har alla månmateria som finns på jorden hämtats från månens framsida genom USAsex Apollo-landningar, Sovjetunionens tre Luna-uppdrag och Kinas Chang’e 5-uppdrag.

China Daily

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *