Hoppa till innehåll

Svenska SSC stödjer japansk månlandning med markservice

Santiago antenn Foto: SSC

NYHETEN I KORTHET
Svenska rymdbolaget SSC ska stödja det japanska rymdföretaget ispaces månuppdrag, Mission 3, med markservice, inklusive kritisk kommunikation. Månfärden, planerad för 2026, är en del av NASAs initiativ för kommersiella månpaket och kommer att landa i nedslagskratern Schrödinger.

Det svenska rymdföretaget Swedish Space Corporation har tecknat ett avtal med det japanska företaget ispace amerikanska gren. SSC ska tillhandahålla kritisk markservice till företagets tredje månfärd, planerad att ske 2026. Detta uppdrag är en del av NASAs satsning på kommersiella månfärder och ska landa på månens bortre sida.

Swedish Space Cooperation (SSC) har nyligen ingått ett samarbetsavtal med den amerikanska delen av det japanska rymdföretaget ispace. Enligt avtalet ska SSC erbjuda viktiga marktjänster för ispace Mission 3, en månfärd som planeras att genomföras 2026. Månfärden, som är en del av NASAs Commercial Lunar Payload Services-initiativ, kommer att vara den första ombord på företagets APEX 1.0-månlandare och förväntas landa i nedslagskratern Schrödinger på månens bortre sida.

Syftet med Mission 3 är att bekräfta att landaren kan erbjuda en kostnadseffektiv och högnyttig plattform för olika typer av nyttolaster. APEX 1.0 ska designas och tillverkas i USA. SSC kommer att bidra med viktiga kommunikationslänkar för kommando, telemetri, mätning och Doppler via sitt SSC CONNECT nätverk för markstationer.

“SSCs banbrytande teknik tillsammans med deras omfattande erfarenhet av månen ger oss stor tillförsikt om att SSC kommer att bidra avsevärt till framgången för vår månuppdrag,” sade Ron Garan, VD för ispace-U.S., i ett uttalande.

SSC lanserade sitt SSC CONNECT erbjudande i april 2022, vilket samlar ett antal kapaciteter och relaterade tjänster ”under ett varumärke.” Enligt företaget erbjuder SSC CONNECT bland annat ”världens första kommersiella lösning för månkommunikation.”

European Spaceflight

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *