Hoppa till innehåll

ESA godkänner test av Argonaut månlandarens motor

ESA Godkänner Test av Argonaut Månlandarens Motor. Bild: ArianeGroup

NYHETEN I KORTHET
ESA har godkänt ett avgörande test av en motor för den europeiska månlandaren Argonaut, utvecklad av ArianeGroup. Testkampanjen var framgångsrik och innebär ett viktigt steg mot framtida månexpeditioner.

ArianeGroups nya styrbara motor, utvecklad för Europeiska rymdorganisationens, ESA, framtida månlandare Argonaut, har framgångsrikt genomgått sina första het-tester. Under testerna vid DLR Institute of Space Propulsion kördes en förutvecklingsmodell av motorn med beprövade flytande drivmedel (MMH/MON) i totalt 1 450 sekunder, med ett dragkraftsområde mellan 2,7 kN och 5,9 kN. Testserien avslutades enligt plan i slutet av 2023, och efter noggrann analys av alla testdata har resultaten nu formellt bekräftats av ESA Test Review Board.

Efter en noggrann analys av testdatan har ESA Test Review Board formellt bekräftat testkampanjens framgång. ”Detta är ett viktigt steg framåt för vårt uppdrag att återvända till månen,”

säger en representant från ArianeGroup.

Att landa på månen är en komplex uppgift, där ett av de största hindren är att fordonet blir lättare i takt med att bränslet förbrukas. Detta kräver en motor som kan justera hastigheten snabbt för en mjuk landning. Den nya styrbara motorn, SPE-T, är en del av ArianeGroups SPE-familj (Space Propulsion Engines) och bygger på företagets BERTA-teknologi (bi-ergol raketdrivning).

Motorn har speciella strypventiler, utvecklade vid ArianeGroups anläggning i Lampoldshausen. Dessutom har motorn en innovativ huvudmotorkontroll (MEC) med nyutvecklad mjukvara som kontinuerligt reglerar trycket i förbränningskammaren och blandningsförhållandet av drivmedlen. De framgångsrika testerna är ett bevis på det banbrytande arbete som gjorts av teamen i Ottobrunn, Lampoldshausen och Bremen.

LinkedIn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *