Hoppa till innehåll

Kinesiskt rakettest slutar i oväntad uppskjutning och stor explosion

Kinesiskt rakettest slutar i oväntad uppskjutning och stor explosion

NYHETEN I KORTHET
Ett test av första steget av den kinesiska raketen Tianlong-3 slutade i en oavsiktlig uppskjutning och en stor explosion. Inga skador rapporterades, men händelsen kan försena framtida uppdrag.

Ett statisk-avfyningstest av Space Pioneers raket Tianlong-3 slutade i katastrof med en dramatisk explosion. Ingen kom till skada, men händelsen kan leda till förseningar för framtida uppskjutningar.

Ett planerad statisk-avfyrningstest av första steget av Space Pioneers raket Tianlong-3 i Henan-provinsen, Kina, slutade i en stor explosion söndagen den 30 juni 2024. Enligt amatörfilmer som delats på kinesiska sociala medier antändes raketens nio motorer och raketen lyfte oväntat från marken innan den föll tillbaka och exploderade.

Det rapporteras att raketen slog ner ungefär 50 sekunder efter att den lyft, med en stor del av sitt bränsle fortfarande kvar ombord, vilket orsakade en kraftig explosion. Enligt Space Pioneer berodde olyckan på ett strukturellt fel vid anslutningen mellan raketkroppen och testbänken, vilket fick raketens omborddator att stänga av motorerna automatiskt. Raketen föll ned cirka 1,5 kilometer sydväst om testplatsen.

Trots den dramatiska olyckan rapporterade myndigheterna inga personskador. Space Pioneer bekräftade detta i ett uttalande och nämnde att testet genererade 820 ton dragkraft. Företaget, som nyligen fått 207 miljoner dollar i ny finansiering, planerar att återuppta testerna så snart som möjligt med ny utrustning.

Denna incident kommer kort efter Kinas framgångsrika återföring av prover från månens baksida med Chang’e-6. Det kan påverka tidsplanen för framtida uppskjutningar, inklusive byggandet av kinesiska megakonstellationer, som är beroende av ökade uppskjutningskapaciteter.

Space Pioneer blev 2023 den första kinesiska kommersiella raketfirman att nå omloppsbana med sin Tianlong-2 raket. Tianlong-3, som är betydligt större, är designad för att kunna lyfta 17 ton till låg omloppsbana eller 14 ton till solsynkron bana.

SpaceNews

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *