Hoppa till innehåll

Så ser du julis månad fullmåne och ”Sommartrekanten” på natthimlen

Fullmåne juli 2024 som gömmer sig bakom moln

Under juli 2024 kan himmelsskådare njuta av Hömånen, som når sin fullhet den 21 juli, och den ikoniska ”Sommartrekanten” med stjärnorna Deneb, Vega och Altair. Här är allt du behöver veta för att fånga dessa fantastiska himlafenomen.

I juli är natthimlen fylld med spektakulära synintryck, från blixtrande åskväder till den majestätiska Hömånen. Hömånen når sin fullhet den 21 juli 2024, vilket är en perfekt tid för att titta upp mot natthimlen.

NASA rapporterar att under samma period kommer även Jupiter och stjärnan Deneb att vara synliga. Deneb är en del av ”Sommartrekanten”, som också inkluderar stjärnorna Vega och Altair. Denna triangulära formation är en av de mest igenkännliga asterismerna på norra halvklotet och kan ses tydligt även i områden med ljusförorening.

För att hitta Sommartrekanten, börja med att leta efter Vega i öster efter solnedgången. Vega, som lyser blått och vitt, är den ljusaste stjärnan i denna formation. Till höger om Vega finns Altair, och under Vega hittar du Deneb, som också markerar svanens stjärnbild, Cygnus.

Månen kan ibland anta en röd eller orange nyans, vilket beror på hur solens ljus passerar genom jordens atmosfär. När månen rör sig in i jordens skugga kan ljus med kortare våglängder, som blått och violett, spridas, medan rött och orange blir mer framträdande.

När inträffar fullmåne i juli 2024?

Nästa fullmåne inträffar den 21 juli 12:07.

För den bästa upplevelsen av Hömånen i Sverige, titta mot himlen på kvällen den 21 juli 2024. Månen kommer att passera meridianen kl. 00:55 på ett avstånd om 376 378 km från jorden och gå ner vid 05:21 på måndagsmorgonen.

Nästa fullmåne, Rödmånen, kommer att lysa på natthimlen den 19 augusti 2024.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *