Månens faser

Månens faser beror på positionen av både solen och månen i förhållande till jorden. När månen kretsar kring jorden förändras månens utseende beroende av hur ljuset från solen reflekteras av månens yta. Förändringen ger oss en indikation på månens framsteg i måncykeln, så kallade månfaser

Månfaser

 • Månfas Nymåne
 • Månfas: Tilltagande skära Tilltagande skära
 • Månfas: Halvmåne Halvmåne
 • Månfas: Tilltagande halvmåne Tilltagande halvmåne
 • Månfas: Fullmåne Fullmåne
 • Månfas: Waning Gibbous Waning Gibbous
 • Månfas: Halvmåne Halvmåne
 • Månfas: Avtagande skära Avtagande skära
 • Månfas: Nymåne Nymåne

Nymåne

Nymåne är det ögonblick då solen, månen och jorden är i linje med varandra, vilket innebär att vid tillfället är solen och jorden är på var sin sida om månen.

Tilltagande måne

Några dagar efter nymånen kommer månen att bli synlig i en fas som varar fram till första kvarteret, som kallas tilltagande måne. Den inledande perioden, precis efter månen blir synlig, kallas ibland för tilltagande skära. Även om solen bara gör en liten del av månen är upplyst så går det ibland att ändå se resterande del av månen, om än lite svagare. Detta på grund av solstrålar som reflekteras från jorden till månen. Tilltagande måne är mest synlig efter solnedgången.

Första kvarteret (Halvmåne)

Under första kvarteret, i folkmun kallad halvmåne, kan vi från jorden se att hälften av månen har blivit upplyst. Månens uppgång är runt mitten av dagen och nedgången sker runt midnatt. I norra halvklotet på jorden, där vi befinner oss, är högra delen av månen synlig, medan på södra halvklotet är den vänstra delen synlig. Detta beror på att södra halvklotet befinner sig ”upp och ner” och därmed ser månen från motsatt håll från oss. Nära ekvatorn är månen istället liggande där den övre delen är ljus efter månuppgången, och den nedre delen är ljus innan månnedgången.


Fullmåne

Fullmåne uppstår när solen och månen befinner sig på motsatta sidor av jorden. Sett från jorden månens fulla yta att vara synlig från ungefär solnedgång till soluppgång. Under fullmåne, kan månen passera jordens skugga och orsaka en så kallad månförmörkelse. Om hela månen är i jordens skugga sker en total månförmörkelse, om bara en del av månen kommer in i jordens skugga, uppstår en partiell månförmörkelse.

Läs också: Allt om fullmånen och dess myter

Tredje kvarteret (Halvmåne)

Det tredje kvarteret inträffar när den andra halvan av månen lyser jämfört med första kvarteret. På dagen för tredje kvarteret sker månuppgång runt midnatt och månnedgång sker mitt på dagen.

Videon visar månens olika faser så som vi uppfattar dessa från jorden.

Kommentarer

 • Cool_pig_in_pyjamaz
  Härlig information om månen!
  britt
  hej
  Nadia Magro Einarsson
  Påverkas människan av de olika månfaserna?
  Nicke
  hur ser månen ut 4 dagar efter att den varit i avtagande skära läge ?
  Nyfiken
  Under senare halvan av 2018, så har jag märkt att månens faser har förändrats. De skuggade sidorna har varit vridna typ 90 grader, så ovan/undersidan har skuggats och inte den högra/vänstra som dina bilder visar.

  Kan inte komma ihåg att jag sett detta under min uppväxt, något ni reflekterat över?
  Toby Fridh
  Bra fakta för att redovisa!
  Josefin Wilkins
  Hej!jag tänkte bara berätta att jag skrivit ett blogginlägg om en magisk oktober kväll i närvaro av Månen! Er sida har hjälpt mig så mycket att förstå dess processer och har även länkat till er i inlägget :DTack för all hjälp!Josefin
  l.Y
  detta var najsigt info
  AnnSofi
  Jag påverkas otroligt mycket av fullmånen?! Jag får hjärtklappning, ångest och oro. Sömn - ingen alls! Ska man behöva ha det så här?
  Miggan
  Hej några funderingar
  Solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan jorden och solen, och dessa ligger i en rät linje, varvid solen helt eller delvis blir skymd för betraktare från jorden. så säger alltså Nasa och wiki.

  enligt bilden ovan bodde det vara nymåne? När är det nymåne och när är det solförmörkelse?

  samma sak med månförmörkelse : Månförmörkelse, även kallad "blodmåne" inträffar bara under fullmåne, när solen, jorden och månen ligger i rad, med jorden i mitten. wiki

  Fullmåne? är det månförmörkelse varje gång det är fullmåne?

  och en sista fråga? det har gjorts temperatur mätningar och experiment på månens ljus och skugga. Det visar sig att månens ljus är kallare än månens skugga alltså tvärtemot solens ljus.Hur kommer detta sig om månens ljus kommer ifrån solen?
  Vissa förklarar det med att månen är självlyssnade?
  Jag har frågat mina lärare och andra människor om detta men ingen kan ge mig ett bra svar.

  jag är väldigt nyfiken och tack sam för alla svar.
  Li
  Vad menas med "månens framträdande ställningar på himlen."
  Axel
  Behövde info inför prov.
  Tack så mycket.
  jippi
  andvänd källa nästa gång
  Ingela
  Ska ut och hålla eldceremoni imorgon...När bör jag gå ut om det ska vara fullmåne och jag är i närheten av Vaxholm??
  Månen
  Hej Ingela, kolla här.
  Dee
  Hur vanligt är det med sk supermånar? När kan man se nästa?
  David
  I beskrivning om nymåne bör det väl vara att solen och månen är i linje tillsammans med jorden. För två punkter är alltid i linje med varandra. Eller vad menar ni annars?
  manen.nu
  Hej David, Tack för din synpunkt! Vi har förtydligat texten.
  Patrik rehn
  Hej,Jag undrar om det är skillnad på när det är fullmåne exempelvis i Stockholm jämfört med Tromsö i Norge. Om det är skillnad, hur mycket är det?Patrik
  manen.nu
  Hej Patrik,Nej, det är ingen skillnad. Fullmånen inträffar samtidigt oavsett var i världen man är. Dock skiljer det sig om månen är synlig eller inte från den plats man befinner sig. Vi håller på att utveckla en funktion för att se månens upp- och nergång som kommer göra det lättare att hitta månen på natthimlen. Håll ut, den kommer snart!
  Anette
  Bra illustrationer. Lättare att förklara fören nyfiken 7-åring de olika faserna.
  Christina Svärd
  Hej. Bra sida. Det jag undrar är kanske gammalsvenska men förr sa man "ny" uch "nedan" Vad menar man med de uttrycken idag.
  Umbreon
  Hej, tack för denna information! En fråga bara... Är detta en vetenskaplig hemsida? Jag skulle vilja använda denna info i ett skol-projekt...
  Umbreon
  Tack! Var tvungen att använda denna sida för Svensk och pålitlig information om månen inför ett kollage i skolan. Tackar så mycket :D
  Umbreon
  Väldigt bra sida! Tack för informationen :)
  swag
  tack för hjälpen, våran lärare tvingade oss att vi skulle ha svenska namn på månfaserna och denna sida hade det. #helpful #swagIsOver9000
  Johanna
  Det enda jag saknar är klockslag för de olika sorters månar. Tex 5 januari 2015, Fullmåne, kl ??:??Mvh Johanna.
  Micke
  Hej! Nice sida! Det skulle vara intressant att veta när månen är närmast jorden.
  Månen
  Hej Micke, Tack! Det kommer snart, håll till godo.
  Zakaria lamnaouar
  Vad bra. Tack för bra information!
  L.E
  Hej! Jag har jobbat med manen i min skola! Barnen fick jobba med Jorden,Manen eller Solen. Min bastis jobbade med solen och jag med manen. :)
  Pål Alvarado
  svårt att ta reda på i vilken procent månen varjerar mellan en fas och den andra. T ex den 6/9 hur mycket börjar månen växa efter Nymåne den 5/9.
  manen.nu
  Hej Pål, I vår månkalender kan du se hur mycket månen ökar i procent per dag.

Lämna en kommentar